LEKCJE GOTOWANIA

DSC_0161

Domowe toskańskie gotowanie z Rosanną Passione

Toskania to piękne krajobrazy, urocze średniowiecze miasteczka, doskonałe wina, najlepsza oliwa, ale także KUCHNIA. Podstawą kuchni toskańskiej jest najwyższej jakości oliwa z oliwek oraz świeże lokalne produkty i zioła, które nadają potrawę wyjątkowy smak. Jeśli chcielibyście poznać tajniki toskańskiej kuchni proponuję Wam jedyną w swoim rodzaju okazję wzięcia udziału w lekcji gotowania z toskańską szefową kuchni Rosanną Passione!!!

Podczas lekcji przygotujecie 4- daniowy posiłek – przystawkę, pierwsze danie, drugie danie i deser . Nauczycie się przygotowywać świeży makaron (np. tagliatelle, pappardelle, fettuccine), pyszne sosy do makaronu, tradycyjne dania toskańskie i toskańskie desery: np. ciasteczka cantucci czy czekoladowe ‘salami’.

Posiłek może być przygotowany w wybranej przez Państwa opcji: poza tradycyjnym toskańskim posiłkiem (mięsnym), także w wersji bezmięsnej, rybnej czy makrobiotycznej. Lekcja może być oczywiście „uszyta na miarę” – zgodnie z Państwa oczekiwaniami, jeśli chodzi o ilość potraw i dobór produktów.

Przykładowe dania: jak panzanella – toskańska sałatka z chleba i pomidorów, pappa al pomodoro - toskańska zupa z pomidorów i chleba, ziołową foccacia, marynowane oliwki, nadziewane pomidory, karmelizowana cebula, bakłażany z pieczonymi pomidorami i mozzarellą w zielonej salsie, pieczone papryki w sosie balsamicznym, nadziewane kwiaty cukinii, zapiekane karczochy i inne.

Lekcje odbywają się w małych grupach – min. 2 osoby, max. 10 osób, w przygotowanej do tego kuchni, w domu na toskańskiej wsi (okolice miasteczka Marcialla).

Cena kursu zależy od ilości uczestników i wybranego menu (proszę o kontakt mailowy z zapytaniem). Lekcje kończą się wspólną kolacją do której obowiązkowym dodatkiem jest lokalne wino chianti.  Opcjonalnie, na życzenie, przygotowane dania mogą być spakowane do późniejszej konsumpcji.

Czas trwania łącznie z obiadem lub kolacją wynosi ok. 4 godzin.

Waszą nauczycielką będzie szefowa Rosanna Passione, która profesjonalnie zajmuje się gotowaniem od 25 lat. Mieszka na toskańskiej wsi, w prowincji Florencja. Jest autorką książek kucharskich i licznych publikacji kulinarnych, regularnie prowadzi kursy gotowania we Włoszech i za granicą, seminaria, staże, organizuje eventy i catering. Szczególnie bliska jest jej idea kuchni naturalnej, opartej na świeżych, lokalnych produktach. Oprócz tego, że jest doskonałą kucharką i nauczycielem, jest także przemiłą, ciepłą osobą, która na swoich lekcjach wprowadza niezwykły klimat relaksu, odprężenia i poczucia radości ze wspólnego gotowania.

Zapraszam serdecznie do skorzystania z tej wyjątkowej atrakcji podczas Waszych toskańskich wakacji! 
To będzie wspaniała zabawa i niezapomniane przeżycie, które na długo zagości w Waszych wspomnieniach.

DSC_0173 DSC_0171 DSC_0131 DSC_0130
Film Rosanna o gotowaniu

Kontakt: 
Sylwia Wajnbergier
+48663884431
sylwia@kobietywtoskanii.com