Przez pierwsze dwa tygodnie żywiliśmy się w osteriach i restauracjach nadmorskich i jedliśmy wyłącznie dania morskie. Najpopularniejsze są tu mule i małże (cozze e vongole), a także ryby -sarago, pagello, san pietro, dorada.
Na Sardynii poznaliśmy, lub bliżej poznaliśmy, następujące potrawy i napoje
POTRAWY I PRODUKTY
Ricci di mare, czyli jeżowce. Mnóstwo ich widzieliśmy w płytkich wodach przy porcie czy przy skalnych wybrzeżach. Jeżowce łowi się za pomocą specjalnych szczypczyków, otwiera i wyjada ze środka surowe, najlepiej przy pomocy chleba. My jedliśmy je ze spaghetti, pyszne!
Niestety nie są popularnym daniem w lokalnych restauracjach, dlaczego? Przecież są tak łatwo dostępne... To jeżowce sfotografowane na skalistym dnie w Isola Rossa
a to danie z nimi, które zjedliśmy w nadmorskiej restauracji. Wygląda zwyczajnie, smakuje nadzwyczajnie (Włosi przy sąsiednim stoliku nie mogli się nachwalić, mówiąc, że jest 'straordinario' czyli wyjątkowe :)
w lokalnym sklepie kupiliśmy też takie świeże pierożki z ricci di mare i bottargą. Bardzo smaczne.
Bottarga, czyli zasuszone rybie jajeczka (tuńczyka lub cefala). Produkuje się je także w Toskanii, więc znaliśmy je wcześniej. Na Sardynii bardzo popularny dodatek, prawie zawsze w menu były jakieś dania z bottargą. Można je kupić w formie sproszkowanej lub sprasowanej (wyglądają trochę jako wędzona polędwica z tuńczyka).
Kilogram sprasowanej bottargi w sklepiku rybnym w Isola Rossa kosztuje 100 euro :)
poniżej przystawka w restauracji - wędzona ricotta z bottargą
gnocchetti sardi z małżami, pomidorkami i botargą
Seadas
W każdej restauracji na deser można zamówić seadas - lokalny deser przygotowywany z ciasta i sera owczego. Ciasto nadziewane jest startym serem, smażone w głębokim tłuszczu i podawane gorące, polane miodem.
Na Sardynii produkowane są też sery pecorino, które, podobnie jak te toskańskie, mają status IGT. To tzw. Pecorino Sardo. Moga być w wersji świeżej lub dojrzałe (Maturo)
Fregula /fregola
Rodzaj sardyńskiego makaronu. Drobny, kształtem przypomina trochę kuskus, ale jest od niego większy. Na mojej stronie kulinarnej podaję przepisy na fregulę z owocami morza i na sałatkę z fregulą. Poniżej na zdjęciu fregula ekologiczna, zwykła fregola i fregula prażona - wszystkie kupione w tej samej okolicy
Inne sardyńskie rodzaje makaronu to maloreddus zwany też gnocchetti sardi - czyli sardyńskie małe gnocchi.
Tradycyjny chleb sardyński - Pane carasau
suchy, płaski, robiony z mąki z pszenicy durum, wody i soli. Wygląda tak:
WINA I INNE ALKOHOLE
Oto najpopularniejsze alkohole, dostępne w każdej restauracji i każdym sklepiku z pamiątkami (przynajmniej na północnym wybrzeżu). Najlepsza pamiątka/ prezent z Sardynii. Sporo sobie tych pamiątek przywieźliśmy...
Wino białe: Vermentino di Gallura - jedyna białe sardyńskie wino z oznaczeniem DOCG, uważane za jedne z najlepszych rodzajów vermentino. Produkowane w północnej części Sardynii (w prowincji Olbia-Tempio i Sassari), ze szczepu vermentino (95-100%).
Przywieźliśmy takie i bardzo je polecamy
Wino czerwone: Cannonau - typowe sardyńskie wino, produkowane na całej wyspie. Wina bardzo równią się ceną i smakiem. Trzeba próbować :) My kupiliśmy te i polecamy
Filu 'e ferru - destylat, zwany też sardyńską aquavita. Oryginalnie to produkt powstający z destylacji skórek winogron (które pozostały po wyciśnięciu soku), obecnie również z winogron Produkowany był kiedyś nielegalnie, nocą (ciężko byłoby wytłumaczyć biały dym), a następnie ukrywany pod ziemią. Aby potem można było odnaleźć, gdzie został ukryty, używano drutu, który wystawał z ziemi (nazwa w dialekcie oznacza po prostu drut).
Mirto - likier z mirtu, najpopularniejszy likier Sardynii. Dostępne jest mirto ciemne, robione z owoców, oraz mirto bianco - z liści mirtu.
Białe, to po prawej, to mirto produkowane przemysłowo, kupiliśmy je po prostu w sklepie. To ciemne kupiliśmy w winnicy, u producenta. Oczywiście, według jego słów, jest nieporównywalne z takim sklepowym. Spróbujemy, zobaczymy :)
A to jeszcze kilka potraw, które mieliśmy szczęście jeść na Sardynii
Antipasti
Sałatka z owoców morza - insalata di mare
Czekadełka (przed rybą dnia :)
Primi
zupa z żabnicą
Spaghetti z małżami
maloreddus z małżami i bottargą
Spaghetti allo scoglio
Polpo e patate (ośmiornica z ziemniakami na ciepło)
Culurzones - sardyńskie pierożki z ricottą i ziołami. Boskie!
Seppiolinie con piselli alla diavola (mini kałamarniczki z groszkiem na ostro)
Orata (dorada)
San Pietro (pietrosz)
Kelnerki go dla nas sfiletowały
A to rybki smażone i z grilla
Grillowane scampi (krewetki królewskie)
Dolci
Seadas z ricottą
Ricotelle - serniczek z ricottą, też bardzo popularne
Kawowe semifreddo
Panna cotta z truskawkami
Menu
A sami przygotowywaliśmy sobie takie pyszności, wszystkie świeżo złowione (ale nie przez nas :)