niedziela, 15 marca 2015

Święta trufli marcowych w Toskanii


Marzec to czas trufli marcowych (tartufi marzuoli), zwanych też białawymi (bianchetti), bo to tacy 'bracia mniejsi' bardzo cenionych trufli białych (na które jest czas zimą, pod koniec roku).
W Toskanii odbywają się więc oczywiście sagry, festy i wystawy  poświęcone truflom.

Sagry to przede wszystkim jedzenie (sagra poświęcona jest jednemu konkretnemu daniu czy produktowi), najczęściej w zamkniętych pomieszczeniach. W przeciwieństwie do fest czy wystaw (mostra), które odbywają się na zewnątrz, w miasteczkach rozstawiane są stoiska, można popróbować różnych produktów (nie tylko tych, któremu poświęcone jest wydarzenie), są występy, zabawy, etc.
W Certaldo co roku, już od 22 lat ma miejsce sagra poświęcona truflom marcowym. W dużej sali miejskiej (nie jest to restauracja, ale taka ogromna świetlica, w której miasto organizuje różne spotkania i wydarzenia) można zjeść dania z truflami. Poszliśmy tam dziś na obiad. Wszyscy zamówiliśmy klasykę - czyli tagliolini z truflami, a także jajka sadzone i jedno danie mięsne.
Podam Wam teraz przepis na dania z truflami:
1. przygotować danie
2. posypać truflami
:)))


o feście w Cigoli pisałam tutaj klik
a prawdziwe przepisy i trochę więcej informacji i truflach podawałam tu klik

A teraz zdjęcia z dzisiejszej sagry:

tak wyglądała sala, gdy siadaliśmy do obiadu (ok. 12.30)
w tej kolejce, którą widać z tyłu trzeba było najpierw stanąć, żeby zamówić i zapłacić. Na szczęście, gdy my przyszliśmy było przed nami tylko 6 osób. Potem rosła i rosła...

Stolik zarezerwowaliśmy na nazwisko.. Gori!
To nasze dania


A to przystawki z truflami

Można było kupić trufle - o takie maluszki (cena jest za 100g)
i inne produkty z dodatkiem trufli

a tak wyglądają narzędzia do wykopywania trufli - do kupienia

i jeszcze karta dań, na której składało się zamówienie

Taką piękną magnolię sfotografowałam do Was w Certaldo. W Polsce już też zaczynają kwitnąć?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz